Ta vara på matavfallet

Debatterade insamlingen av matavfall med Ulla Hamilton (M) i  SR-P4 Stockholm Idag igår. Intressant men märkligt att Alliansen vill så lite och låter bli att ge oss stockholmare möjligheten att lyfta ut matresterna.

Stockholm har alla möjligheter att visa ett tydligt ledarskap i klimatarbetet. Då krävs mer ambitiösa mål, konkreta åtgärder och reella investeringar. Miljöpartiets mål är att 70 % av Stockholms stads matavfall ska samlas in för biogasproduktion år 2015. Moderaterna nöjer sig med att uppnå det nationella målet för 2010 på 35 % till 2014. Den blygsamma målsättningen från stadshusmoderaterna är inte att ta ansvar för klimatutmaningen.

I Västerås går det. Där uppnåddes 70 % redan 2008. Även Södertälje samlar in mer än 70 %. De har olika system för insamlingen, men har nått lika bra resultat. Lösningar finns alltså redan och Stockholm behöver inte uppfinna hjulet. Ulla Hamilton avfärdar dessa förebilder med att Stockholm är mer tättbebyggt och består av gamla fastigheter. Som om stadsstrukturen avviker nämnbart! Det är min övertygelse att det handlar mer om politisk vilja och ledarskap som gör att de gått före och Stockholm halkat efter.

Det kan inte kallas miljöpolitik i världsklass att sätta upp det lågt satta och vagt formulerade målet att ”sträva efter att nå det nationella insamlingsmålet för matavfall, för närvarande 35 %”. Det borde Stockholm ha uppnått redan 2010.

Igår, i samband med klimatmötet i Durban, offentliggjordes att Sverige rasat tio placeringar på rankningen över länder med bäst klimatpolitik. Av 58 rankade länder ligger vi nu på en föga smickrande 34:e plats. För att vända den negativa trenden och åter bli ett land känt för att ligga i framkant i miljö- och klimatarbetet så måste vi öka tempot igen. Smarta investeringar, konkreta åtgärder och politisk vilja är vad som behövs, såväl i Stadshuset som i Riksdagen.

Hör debatten i efterhand på Sveriges Radio.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: