Bra med mobila studentbostäder

DN skrev igår 30/1-12 i sin Stockholmsdel om fastighetsnämndens kommande beslut att montera upp bostadspaviljonger och därmed skapa 300 nya studentbostäder i Bredäng/ Kärrtorp. Miljöpartiet välkomnar förslaget och betonar vikten i att bygga mer för studenter och unga.

Idag är det tufft att hitta en studentbostad i Stockholm och de senaste åren har bostadsbristen för unga och studenter varit värre än på länge. Om Stockholm i framtiden ska vara en attraktiv stad måste staden kunna erbjuda samtliga invånare en bostad. Staden behöver intensifiera sitt arbete med att undersöka såväl befintliga fastigheter som lämplig mark för nybyggnation av studentbostäder. En satsning på nybyggnation av bostäder för studenter och unga är en satsning på framtidens arbetskraft, forskare och entreprenörer. Bostadsbristen blir till hinder för utveckling och kompetensförsörjning för hela Stockholm.

Jag välkomnar beslutet som tas i Fastighetsnämnden. Miljöpartiet har i nämnden och i flera skrivningar öppnat för innovativa lösningar på bostadsbristen för unga i Stockholm. Ett system varvid mobila moduler sätts upp på mark som ska bebyggas är ett bra sätt att minska den akuta bostadsbristen bland unga och studenter. Det är viktigt att modulerna byggs för lång hållbarhet och att de sedan kan flyttas till andra platser när byggnationerna påbörjas. Givetvis ser vi hellre att man bygger permanenta bostäder men i dagens läge där 80 000 studenter slåss om ca 12 000 lägenheter krävs innovativa lösningar.

Det är viktigt att skilja på kortsiktiga och långsiktiga angrepsssätt för att lösa bostadsproblematiken för unga och studenter i Stockholm. Mobila studentbostäder är en del av lösningen men de får inte bli en ursäkt för att skjuta upp byggandet av permanenta bostäder för studenter och unga. I Miljöpartiets budget för 2012 planerar vi för att minst var femte lägenhet som byggs ska vara små och yteffektiva lägenheter för studenter och unga.

På samma ämne vill jag vill också passa på att välkomna Kommunfullmäktiges beslut som togs under gårdagskvällen att avskaffa förmedlingsavgiften för studentbostäder och boende i studentkorridor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: