När händer möts

Skolinspektionen pekade i veckan på brister i hur Stockholms förskolor arbetar med att motverka traditionella könsroller. Ett besök på hbt-certifierade Nicolaigården visar dock att kompetensen och viljan att åstadkomma en jämställd och normkritisk förskola finns i staden – då återstår det för oss politiker att se till att det finns incitament för att sprida den kunskapen.

 

Förskolan har en nyckelroll i arbetet för ett jämställt samhälle eftersom invanda föreställningar om vad som är manligt och kvinnligt formas tidigt i livet. Ett jämställt samhälle är ett som utgår från individen och inte behandlar människor utifrån förlegade föreställningar om kön, etnicitet, sexuell läggning eller andra diskrimineringsgrunder.

I veckan har Skolinspektionen begärt kompletteringar från Stockholms stadsdelsnämnder gällande den granskning som gjordes under fjolåret. Skolinspektionens tillsyn visar att kvaliteten varierar mellan de kommunala förskolorna i Stockholm och att staden har en lägre andel personal med pedagogisk högskoleutbildning jämfört med rikssnittet. Den riktar också särskild kritik mot att förskolorna inte arbetar tillräckligt med att motverka traditionella könsmönster och könsroller.

Nicolaigården, som ligger i Gamla stan, är Sveriges första förskola som hbt-certifierats av RFSL. Här arbetar man aktivt för att motverka invanda könsstrukturer och andra typer av diskrimineringsgrunder såsom etnicitet och språk. Efter ett besök på förskolan framgår det tydligt att kompetensen och viljan att vara ledande inom de här frågorna finns i Stockholm – det som saknas är den politiska viljan hos majoriteten i stadshuset.

Jag och personalen på Nicolaigården

 

Förskolan ska vara en plats där alla har lika rättigheter. Det kan endast ske genom ett medvetet, normkritiskt arbete och ett aktivt arbete mot diskriminering. Förskolan har en unik möjlighet att motverka befästandet av könsnormer, heteronormativitet och rasism. Miljöpartiet föreslår i sin budget för 2012 att en särskild fortbildningssatsning ska göras inom staden i normkritisk pedagogik och att alla förskolor ska ha personal med genuspedagogisk utbildning. Vi anser att det här är en viktig satsning för att ge alla barn samma möjligheter tidigt i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: