Stockholm växer och behöver en långsiktig bostadsvision

Stockholm är en attraktiv stad och växer så det knakar. Det är positivt och roligt att så många väljer Stockholm som sitt hem men det är också en utmaning som vi politiker måste ta på allvar. Vi har inte bara ett ansvar för bostadsförsörjningen utan också att skapa så sunda levnads- och boendemiljöer som möjligt för våra invånare.

Det finns anledning att anta att Stockholms befolkning inom de närmaste femtio åren kommer att fördubblas. Det ställer höga krav inte bara på att vi bygger mer utan också hur, och var vi bygger bostäder.

Den moderatledda majoriteten i Stockholms stadshus bygger fler bostäder. Men de glömmer att se Stockholms befolkningsökning i ett långsiktigt perspektiv. De sammanhängande och nödvändiga samhällsvisionerna lyser med sin frånvaro i den moderatledda majoritetens bostadsbyggande.

Stockholm ska vara en modern, miljövänlig och mänsklig stad för alla att leva i. Miljöpartiet har som mål är att bygga minst 15 000 yteffektiva och klimatsmarta bostäder av hög kvalitet under innevarande mandatperiod. Vi sätter inte vår ambitionsnivå vid att bara bygga mer. Vi vill bygga mer på ett hållbart, socialt, miljömässigt, estetiskt och demokratiskt sätt.

3 kommentarer

  1. Bra, var vill ni bygga dessa 15000 yteffektiva och klimatsmarta bostäder av hög kvalitet mer exakt?

  2. problemet är att om vi fortsätter som vi gör nu, då kommer andelen boende i lägenhetsbostadsförorter att vara en ännu högre procentandel än antalet stockholmare, jämfört med idag. och andelen boende i normal (riktig) stadsmiljö kommer att vara ännu färre, relativt sett. jag skulle tro att det behövs en stads-vision på både kort och lång sikt.
    – detta kan tyckas vara att märka ord, men risken är att vi bara bygger mer förortsområden (kompletterade av allt större externa köpområden) om visionen definieras som en ”bostads”-vision.
    vänligen jerker söderlind

  3. Du glömmer en viktig fråga, nämligen kostnaden för att producera bostäder. Utdragna planprocesser med ständigt återkommande överklaganden, stadens stelbenta krav på utforming av bostadslägenheter och byggnader, stadens krav på byggherrar att finansiera allmänna platser, gator etc. Det finns mycket som staden och riksdagen kan göra för att sänka produktionskostnaden av bostäder. Detta skulle skapa förutsättningar för att öka andelen hyresrätter i nyproduktionen samt ge unga och personer med svag ekonomi större möjlighet att välja sitt boende.
    JB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: