Vi måste skapa möjligheter för våra barn att utvecklas till egna individer

Som jag tidigare diskuterat på denna blogg driver Miljöpartiet frågan om fler genuspedagoger i förskolan. Vi tycker att det är viktigt att verksamheten i förskolan sker på ett normkritiskt sätt eftersom föreställning om vad som är ”normalt” (manligt och kvinnligt, sexuell läggning, kulturellt uttryck) formas tidigt i livet.

Genuspedagogik handlar om att bli medveten om att vi behandlar barn olika utifrån deras kön. Vi vill inte begränsa barn till två möjligheter utan att man ska behandla barn som de unika individer de är. Den här frågan handlar om att öppna upp – inte att begränsa – och om att låta barn få utvecklas till de personer de vill vara i en kärleksfull och fördomsfri miljö.

Min kollega Åsa Jernberg, gruppledare i Miljöpartiet Stockholm, diskuterade i Kvällsöppet (TV4) igår Miljöpartiets satsning på genuspedagoger i Stockholms förskolor. Vi satsar i vår budget 10 miljoner kronor för att alla förskolor i staden ska få tillgång till en genuspedagog.

Konkret handlar det om en fortutbildning riktade till de vuxna i skolan. Kunskap är aldrig tvång utan ett verktyg för ett bättre bemötande av alla barn.

För att uppnå ett öppet samhälle och minimera strukturell diskriminering krävs att det här arbetet förs. Detta har också beslutats av Skolinspektionen som riktar särskild kritik mot att Stockholms stad inte arbetar tillräckligt med de här frågorna.

Det här är en mycket viktig fråga – den handlar om våra barn och det samhälle vi vill ha i framtiden – och det duger inte att ducka för den som den moderatledda majoriteten gör.

Läs mer om Miljöpartiets position i frågan i Dagens Nyheters artikel: http://www.dn.se/nyheter/sverige/mp-alla-forskolor-ska-ha-en-genuspedagog

 Se Åsa i Kvällsöppet på: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kvallsoppet?title=kvallsoppet_del_2&videoid=2087781

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: