Stockholmare förtjänar ren luft

Jag  har i dagarna både i DN och på ABC lyft frågan om de höga halterna av partiklar och kväveoxider i Stockholms luft. Luften i Stockholm är så smutsig att den bryter mot både Sveriges och EU:s lagar om luftkvalité. Trots det ignorerar den styrande majoriteten i staden frågan och duckar för de svåra beslut som krävs för att nå hälsosamma nivåer.

Som DN rapporterade i måndags (läs 20/2-11) bor det mer än 20 000 personer i Stockholms stad vid gator där kvävedioxidhalterna överskrider eller är nära att överskrida miljökvalitetsnormen. Dessa människor riskerar att drabbas av flera olika sjukdomar – hjärtinfarkt, cancer och astma. Barn som växer upp med höga halter av föroreningar riskerar permanenta lungskador och gravida löper större risk än andra att föda för tidigt.

För att förbättra luften i Stockholm krävs inskränkningar i biltrafiken och större investeringar i kollektivtrafiken. Det krävs att ansvariga politiker vågar fatta kontroversiella beslut. För mig är det självklart att det långsiktiga arbetet för bättre hälsa måste värderas högre än de kortsiktiga politiska kostnaderna.

Istället för att genomföra dessa svåra men nödvändiga åtgärder har den moderatledda majoriteten valt att dribbla bort ansvarsfrågan. Det åtgärdsprogram som beslutades 2004 borde ha varit starkare och innehållit en tydligare ansvarsfördelning för vem som ska driva igenom de nödvändiga åtgärderna. 

Det är dags för den moderatledda majoriteten i Stockholms stadshus att ta ansvar för Stockholms smutsiga luft nu. Stockholmarnas hälsa kan inte nonchaleras i ytterligare sju år.

DN:s artikel: http://www.dn.se/sthlm/dieselfordon-forstor-luften-i-stockholm 

ABC: http://svt.se/2.33538/1.2717326/miljorapport_om_tung_trafik_togs_inte_upp_i_namnd?lid=puff_2717326&lpos=rubrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: