Allmännyttan har en självklar plats i ett framtida Stockholm

Igår fattade Stockholms stads tre bostadsbolag – Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem – beslut om utförsäljning av cirka 2800 lägenheter. Ett beslut som vi i Miljöpartiet starkt kritiserar.

Miljöpartiet har vi en vision av en bostadsmarknad som består av en mix av offentligt och privat ägande. Inom samma bostadsområde ska finnas människor av olika ursprung, ålder och inkomst. Vi ska ha en stad som fungerar för ungdomar, studenter och personer med funktionsnedsättning. Idag har dessa personer redan svårt att komma in på bostadsmarknaden. Vi vet samtidigt att privata bostadsbolag har högre trösklar än de kommunala.

Genom försäljningen av allmännyttan förlorar man ett av verktygen för att skapa en inkluderande och öppen stad. När försäljningen väl är gjord kan den ju inte göras ogjord. 

Som jag säger i SVD idag är gårdagens beslut med tanke på dagens utbredda bostadsbrist inte försvarbart. Bostadsbolagens ekonomi är mycket god och bolagen behöver inte sälja fastigheter för att kunna öka nyproduktionen. Dessutom underminerar man den kommunala demokratin när man fixar affärer som den här utanför det offentliga ljuset. Självklart ska hyresgästerna inkluderas på ett tidigt stadium i en sådan här process. Det här är ju frågor som rör deras vardag och framtid.

Yvonne Ruwaida kommenterar utförsäljningen i P4 Radio Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: