Barnfattigdomen ökar över hela Stockholm

Rädda Barnen publicerade idag för nionde året i rad en rapport om barnfattigdomen i Sverige och vi ser att den fortsätter att öka. I 13 av 14 stadsdelar i Stockholm har barnfattigdomen ökat mellan 2008 och 2009. Samtidigt visar SCB:s och Socialstyrelsens siffror från tidigare i veckan på stora skillnader i barnfattigdom i olika delar av Stockholm. Vartannat barn i Rinkeby-Kista är fattigt medan siffran på Norrmalm och Kungsholmen är vart tionde barn.

Stockholms stad har ett stort ansvar att ta i den här frågan. Den värsta barnfattigdomen blir mer och mer ett storstadsproblem, med boendesegregation och socialt och ekonomiskt utanförskap. De spridda insatser vi sett hittills ger som bäst temporära och lokala resultat. Vi måste bemöta barnfattigdomen brett och fördomslöst och det måste göras nu.

Miljöpartiet i Stockholm föreslog i veckan att en kommission borde tillsättas för att långsiktigt och tvärvetenskapligt behandla frågan om den ökande barnfattigdomen. Barnfattigdomsfrågan får inte stanna i socialnämnden! Att motverka utanförskapet kan handla om allt från att skapa arbetstillfällen till att skapa kostnadsfria, bra och nära idrottsplatser och lekplatser där alla kan vara med.

I den här frågan kan vi lära av Malmö som förra året lanserade projektet ”Socialt hållbart Malmö” som liknar det projekt som Miljöpartiet föreslår. Frågan är enormt viktig och trenden med ökad barnfattigdom måste brytas nu.

 

Läs DN:s artikel om den ökade barnfattigdomen här och SvD:s här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: