Fler föräldrar väljer bilen till skolan

Läser i dagens SvD att allt fler föräldrar väljer att skjutsa sina barn till skolan i bil. Enligt Trafikverkets studie har andelen föräldrar som låter sina barn gå själva till skolan minskat från 85 % till 53 % mellan 2003 och 2009. Det är bilåkandet som framförallt har ökat vilket såklart känns dystert.

Tidsfaktorn och säkerheten framträder som viktigt för föräldrarna. Samtidigt har det omfattande bilåkandet flera avigsidor. Inte minst att barn rör sig mindre och att miljöpåverkan blir större – dessutom minskar trafiksäkerheten och luften blir sämre i och med att det blir fler bilar runt skolorna. Det ligger i stadens ansvar att underlätta för stockholmarna att välja miljövänligare och hälsosammare alternativ.

Trenden visar att vi måste börja tänka om i hur vi planerar vår stad. För att vända den krävs att bostadsområden planeras så att tillgången till både kollektivtrafik och skola finns i närområdet. Barnperspektivet måste också alltid ses och tas på allvar framförallt i stadsbyggnadsfrågor.

Jag skickar med ett par konkreta tips till den moderatledda majoriteten om hur trenden kan vändas:

1. Planera cykelvägar separat från bilvägar för att förbättra säkerheten för cyklister.

2. Inför bilfria zoner nära skolor i den mån det är möjligt.

3. Utveckla systemet med vandrande skolbussar där elever tar ansvar för varandras trygghet.

4. Bygg bort sikthinder och förbättra belysningen på vägarna runt skolan.

5. Utveckla kollektivtrafiken istället för att bygga nya vägar.

Vi ses i kollektivtrafiken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: