I dag försöker (FP) sänka unga stockholmares löner med 25 procent

Jag skriver tillsammans med Åsa Jernberg på SVT Debatt idag om Folkpartiets försök att sänka ungdomslönerna i Stockholm. Folkpartiet målar upp en vilseledande bild där unga förleds att tro att de måste välja mellan ett jobb med mindre lön och inget jobb alls. Det finns inga tydliga bevis för att sänkta ungdomslöner i relatiteten skapar fler jobb vilket tunga instanser såsom OECD också visar på.

Problemet är inte att det är för dyrt att anställa utan att det finns så många arbetslösa som saknar rätt utbildning och kompetens. De unga arbetslösa som verkligen har svårt att få jobb är i hög grad de som inte har klarat skolan eller som saknar arbetslivserfarenhet. Praktikplatser till unga arbetslösa kombinerat med en rättighet att fullfölja sina studier skulle ge den arbetslivserfarenhet och kompetens som behövs för att få de lediga jobben.

Vägen ur arbetslöshet heter inte sänkta ungdomslöner, hur gärna Folkpartiet än vill få oss att tro detta. Vägen ut heter utbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: