Förbifarten löser inte de utmaningar som Stockholm står inför

I torsdags gästade jag MP TV som sänder via Öppna Kanalen kl 18.30-19 varje måndag, tisdag, fredag och söndag.

Under programmet diskuterade vi bland annat Förbifart Stockholm.

För mig är det svårt att förstå varför den moderatledda majoriteten väljer att lägga runt 30-40 miljarder kronor på ett projekt som döms ut av så många oberoende aktörer. Senast idag skriver Gunnar Malm och Lena Erixson från Trafikverket om kapacitetsutredningen på SvD Brännpunkt:

”Det finns en övertro på möjligheten att kunna bygga bort bristerna i transportsystemet. Att enbart bygga nytt kommer inte att lösa kapacitetsbristerna. De största och snabbaste vinsterna finns i vårt befintliga system som behöver användas effektivare och på ett mer hållbart sätt”.

De listar även ett antal exempel på åtgärder som kan användas som styrmedel för att öka kapaciteten:

  •  Utbyggd trängselskatt.
  • Antalet parkeringsplatser minskar i kombination med högre avgifter.
  • Statlig medfinansiering till kollektivtrafik och gång- och cykelvägar höjs.

Mycket bra förslag som vi i Miljöpartiet driver och även presenterar i vår nationella vårbudget. Men jag skulle vilja lägga till en punkt. Vi måste slopa Förbifart Stockholm och istället använda de resurserna till att bygga ut kollektivtrafiken i Stockholm.

Stockholm står inför gigantiska utmaningar. Regionen växer med 40 000 personer per år, luften i Stockholm är kraftigt förorenad och trängseln och köerna växer sig större.

 Förbifarten löser inte de utmaningar som Stockholm står inför. Istället visar erfarenheten att fler vägar leder till att fler tar bilen och därigenom ytterligare förorenar Stockholmsluften och skapar mer trängsel. Istället bör vi tänka långsiktigt och satsa på kollektivtrafiken och därmed underlätta vardagen för den majoritet av stockholmarna som idag faktiskt väljer att åka kollektivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: