Ungdomarna ska inte betala priset för den moderatledda majoritetens misslyckande

I lördags skrev jag och Åsa Jernberg i en slutreplik på SVT debatt om Folkpartiets förslag om att sänka lönerna för unga anställda i staden med 25 procent.

Sedan den moderatledda majoriteten tog över makten i Stadshuset och Rosenbad år 2006 har ungdomsarbetslösheten ökat med 50 procent i Sverige. I Stockholm finns idag cirka 3 400 unga som står utan arbete. Det är alldeles för många och det är uppenbart att unga inte får ta del av jobben.

Att den moderatledda majoriteten inte lyckas ge unga möjligheter till jobb är ett politiskt misslyckande. I ett desperat försök att komma till rätta med problemet så vill Folkpartiet sänka lönerna för unga anställda i staden med 25 procent. Sänkta ungdomslöner är inte lösningen på ungdomsarbetslösheten. Och det är inte ungdomarna som ska betala priset för politikers misslyckande.

Istället är det den borgerliga majoriteten som måste börja prestera.

Stockholms stad måste ta ett större ansvar för att matcha unga med lediga jobb samtidigt som vi stärker incitamenten för arbetsgivare att anställa arbetslösa ungdomar. Vi måste satsa mer på utbildning och erbjuda fler vägar för dem som inte slutfört gymnasiet att skaffa sig gymnasiekompetens. Staden ska också garantera att alla 16 till 19-åringar erbjuds sommarjobb samt i ökad utsträckning visstidsanställa unga, självklart till en rimlig och kollektivavtalsenlig lön.

Stockholm behöver en modern, mänsklig och långsiktig politik som underlättar stockholmarnas vardag, inte försvårar den. Om den moderatledda majoriteten inte är beredd att ta det ansvaret kan stockholmarna känna sig trygga i att Miljöpartiet alltid kommer att driva frågan om en modern och mänsklig arbetsmarknad i Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: