Miljöpartiet är det tredje största partiet i Stockholm

I lördags var jag med i DN Sthlm. Viktor Barth Kron gjorde en stor intervju med mig där vi bland annat diskuterade Miljöpartiets framgångar i Stockholm stad, i dag är vi det tredje största partiet i Stockholm och nu jämnstora med Socialdemokraterna. Vi talade också om vilka visioner jag och MP hade för Stockholm stad.

Stockholmare förtjänar ren luft

En av våra visioner är att Stockholm behöver frisk och ren luft. Det borde vara en självklarhet men  en av de största och mest akuta utmaningar som Stockholm står inför är den smutsiga luften. Den orsakas framförallt av att bilar spyr ut avgaser och river upp partiklar från asfalten. För någon månad sen visade forskare  att man nu kan se att den dåliga luften i Stockholm orsakar faktiska dödsfall. Stockholmare förtjänar en ren luft att andas och det är häpnadsväckande att den borgerliga majoriteten inte prioriterar den här frågan.

Vi måste se till att minska bilismen i Stockholm och ge människorna företräde framför bilarna. Det ska vara lätt att ta sig fram till fots, på cykel och med kollektivtrafiken. Det kan vi göra genom en storsatsning på kollektivtrafiken, en aktiv parkeringspolitik, nya och fler cykelbanor, fler gågator, trängselavgifter och genom att stoppa vansinnesprojektet Förbifart Stockholm.

Förbifart Stockholm är en björntjänst

Enligt en ny undersökning genomförd av Demoskop som publicerade på DN den 25/5 föredrar 56 procent av stockholmarna en utbyggnad av pendeltåg och tunnelbana framför Förbifart Stockholm, det är en ökning med fem procentenheter sedan 2010. Störst är motståndet mot Förbifarten i Skarpnäck där 78 procent hellre vill se en utbyggnad av kollektivtrafiken.Här hittar ni hela undersökningen i sin helhet.  DN följde även upp med att göra en egen webbenkät, se resultaten här.

Det är tydligt att det finns ett stort motstånd mot Förbifart Stockholm. De 30 – 40 miljarder som motorvägen beräknas kosta skulle verkligen behövas för att bygga ut vår kollektivtrafik. Idag har vi inte råd att göra båda och det känns väldigt omodernt att satsa så mycket pengar på något som bidrar till fler bilar, mer trängsel och ökat klimatutsläpp.

Stockholm behöver fler klimatsmarta och yteffektiva bostäder

I intervjun pratade vi också om den stora inflyttningen till Stockholm. Idag växer staden med cirka 30 000 personer per år. En av de största utmaningarna med inflyttningen är att bygga många nya bostäder på ett sätt som inte förstör det som är unikt med Stockholm, de vackra grönområdena och närheten till vattnet. Vi behöver bygga klimatsmarta och yteffektiva bostäder och då gäller det att hitta ställen att bygga på utmed det befintliga nätet av kollektivtrafik. Det kan vara parkeringsplatser som inte används eller industriområden som lagts ner. Och vi behöver bygga mycket fler studentbostäder. Den moderatledda majoriteten byggde bara 63 färdigställda studentbostäder 2011, det är alldeles för få.

Arbetslösheten minskar med utbildning

Något som vi inte pratade så mycket om i intervjun är jobben. I motsats till den borgerliga majoriteten som vill sänka lönerna för Stockholms unga för att de tror att det är det som genererar jobb, tror vi att det handlar om att många arbetslösa saknar rätt utbildning. Vägen ut ur arbetslösheten heter utbildning. Praktikplatser till unga arbetslösa kombinerat med en rättighet att fullfölja sina studier skulle ge den arbetslivserfarenhet och kompetens som behövs för att få de lediga jobben. Möjligheter till att få studera upp sina betyg på Komvux samt traineeprogram och kvalitetshöjningar på SFI är ytterligare satsningar som vi vill göra för att minska arbetslösheten i Stockholm.

Miljöpartiet vill se ett modernt, mänskligt och miljövänligt Stockholm. En vision som jag är övertygad om att många stockholmare delar med mig. Snart kommer SCB:s stora väljarundersökning, det ska bli mycket spännande att se resultaten från den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: