Stockholm förtjänar en modern trafiklösning

I en växande stad med stark inflyttning måste vi utveckla moderna transportlösningar som är yteffektiva, energieffektiva och miljövänliga. En stark kollektivtrafik är svaret på samtliga dessa behov. En ökad biltrafik är motsatsen till detta.

Därför är det tråkigt att flera partier i Stockholm stadshus väljer att prioritera en miljöskadlig och gammeldags trafiklösning istället för en modern och hållbar utbyggnad av kollektivtrafiken. Stockholm växer med 40 000 personer per år, vi behöver en yteffektiv och hållbar kollektivtrafik nu, inte om 10 år, så att stockholmare kan ta sig fram till sina jobb och skolor.

På förbifart Stockholm beräknas cirka 200 000 personer resa per dygn, om vi istället satsar på kollektivtrafiken kan fler än 500 000 personer resa per dygn.  Varför väljer Socialdemokraterna och Moderaterna att prioritera bilar som skapar mer trängsel, bara gynnar ett fåtal och är dålig för miljön framför kollektivtrafiken?

Ett argument som dessa två partier ofta framhåller är att vi behöver båda lösningarna. Men när det gäller finansiering av en upprustad och utbyggd kollektivtrafik står de handfallna, särskilt när Förbifarten har intecknat intäkterna från trängselskatterna de närmaste trettio åren. Om vi vill se ett modernt, miljövänligt och mänskligt Stockholm är det tydligt att varken S eller M har politiska lösningar som passar för detta sekel.

Det som gör de övriga partiernas inställning ännu tråkigare är att vi redan gemensamt kommit överrens om att vi måste minska trafikutsläppen i Stockholm med 30 procent, På vilket sätt bidrar en ny omodern motorväg till att Stockholm ska nå sina miljömål? För att klara miljömålen måste vi hitta en lösning nu. Vi har inte råd att kompromissa med stockholmarnas hälsa och miljö.

Lösningen är inte det omoderna Förbifart Stockholm, den gör Stockholm en stor björntjänst. Lösningen är en modern, hållbar utbyggnad av Stockholms kollektivtrafik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: