Moderaterna slår knut på sig själva

Det är spännande när Moderaterna i Stockholms stadshus blir mäkta indignerade över att vi välkomnar deras satsningar på en bättre framkomlighet i Stockholm. Finansborgarrådet Sten Nordin och trafikborgarrådet Ulla Hamilton tar till med storsläggan och epitetet ”trafikfundamentalism” i sin replik i DN (19/9).

Vad är det som är problemet?

De håller på att slå knut på sig själva. Det känns inte helt bekvämt för ett traditionellt betong- och motorvägsparti att förknippas med smarta åtgärder som minskar biltrafiken och förbättra för kollektivtrafiken. Förslag som vi drivit länge och de nu plockat upp.

Å andra sidan vill de i gammal traditionell anda gasa på som om inget hänt. De driver stenhårt men lite mer i skymundan enorma vägprojekt som går stick i stäv med alla utredningar och prognoser om hur en smart hantering av de övergripande transportproblemen i Stockholm ska lösas.

De småmyser med Förbifart Stockholm trots att Trafikverkets kapacitetsutredning och all tillgänglig forskning visar att den inte bör byggas. De 30 till 40 miljarderna bör gå direkt till kollektivtrafik. Klimatmålen och framkomligheten haverera.

De slår sig för bröstet för motorvägsprojekt Österleden som hotar en smart dragning av tunnelbana till Nacka.

Och de sticker huvudet i sanden för den alla kategorier bäst, snabbaste och mest effektiva åtgärden för bättre framkomlighet för trafiken, trängselavgifter på Essingeleden.

Ekvationen går helt enkelt inte ihop och det känner de.  Att då kalla oss för trafikfundamentalister är att snurra till det än mer och lika ogrundat och missvisande som deras vägsatsningar.

En kommentar

  1. Nej, ekvationen går inte ihop på många sätt.
    Först påbörjar man Spårväg City (ett MP-förslag från början, ett bra sådant !) genom att förlänga Djurgårdslinjen – sedan ska man tydligen bygga en T-banestation på Djurgården i stället för att gå den bästa vägen över Södermalm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: