Förbifarten ett slukhål

Vad vi kan nu konstatera är att det alltså är 61 miljarder kronor från stockholmarnas trängselskatter som kommer att pumpas in i motorvägsprojektet Förbifart Stockholm, om den byggs. Alla intäkter från trängselavgifterna fram till år 2053 är intecknade. Alla! Detta medger Trafikverket i gårdagens ABC och visas också i den utredning som riksdagens utredningstjänst, RUT gjort.

Det innebär alltså att alla de pengar som Stockholmarna i folkomröstningen 2006 röstade om skulle gå till kollektivtrafik och vägar nu går till… vägar. Känner du dig lurad? Det gör jag.

Jag känner mig dessutom dubbelt lurad när Trafikverket inte talar om den faktiska kostnaden för projektet och försöker få det att låta som om det kostar 27 miljarder. (Vilket i och för sig, i sig, är en hiskligt hög siffra att lägga på biltrafik i Stockholm i dag 2013.)

Räknat i faktiska kronor som stockholmarna kommer betala in om inte projektet stoppas (det som kallas löpande priser) är 61 miljarder. Omräknat utifrån en tänkt inflation och lägre penningvärde 2053 blir det i 2009 års penningvärde en kostnad på 45 miljarder.

Det vi vet är att stockholmarna önskar en bra, fungerande och klimatsmart kollektivtrafik. Idag är kollektivtrafiken mycket eftersatt och håller på att sänka staden. I detta läge är det mycket omdömeslöst att pumpa in 61 miljarder av stockholmarnas egenhändigt intjänade trängselskattepengar i en motorväg. En motorväg som generera mer bilar, trafik, trängsel och havererade klimatmål.

RUT-utredningen finner ni här!

DN sthlm

En kommentar

  1. Fredrik · · Svara

    I huvudsak har jag två invändningar angående dessa beräkningar; 1. Räntenivån som använts för att beräkna räntekostnaderna ligger på över fyra procent. Staten lånar i April pengar med tioårig löptid till 1,60 %. Det känns lite intellektuellt oärligt att använda sig av den högre nivån då. 2. Det är väl fortfarande grundpriset på 27 miljarder som är det intressanta. En lika stor satsning på valfri projekt trollar väl inte magiskt bort räntekostnaderna för sagda projekt.
    Och avslutningsvis är Essingeleden en bro som börjar bli ganska sliten. Jag är en stor fantast av kollektivtrafik men en strategisk länk för transport av varor från södra till norra Mälardalen och Stockholm är ekonomiskt livsnödvändig. Det går inte att bortse från, sen så behöver det ju inte nödvändigtvis vara det här projektet som är optimalt men en till länk är ett måste.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: