Tydliga svar om Förbifartens finansiering från Trafikverket och regeringen

Ganska direkt efter vårt avslöjande om att Förbifart Stockholm bli avsevärt dyrare än vad som sagts tidigare kom bekräftelser från Trafikverket och Regeringen.

I SVT ABC den 13 maj svarade Trafikverkets projektchef Johan Brantemar på följande sätt på Charlotte Permells frågor:

JB- Miljöpartiet lyfter fram det är det som gör det här projektet unikt det är att det är finansiera av trängselskatten och då tar riksgälden ut en räntekostnad på den finansieringen. Det är också korrekt.

CP- Varför har man inte nämnt denna räntekostnad från början, för det är ju pengar som måste ut?

JB- Ja det är ju en räntekostnaden är pengar som ska gå ut från projektet och in i staten så det är en kostnad som kommer betalas tillbaka till staten direkt.

CP- Men trängselskatten det är ju stockholmarna som betalar den. Är det inte därmed stockholmarna då som betalar den här räntan också?

JB- Det här… Oavsett vad trängselskattepengarna skall användas till så kommer det att bli en räntekostnad som måste betalas. Så är det ju med alla investeringar som görs.

CP- Men det är ju stockholmarna som står för pengarna?

JB- Ja det är dom som betalar trängselskatterna som står för pengarna och det är mycket stockholmare. Ja det är ju riktigt, ja det är korrekt.

(SVT ABC den 13/5  kl 19.15 Inslaget 4.02 in i programmet. Intervjun 5.10.)

I SR/P4 Radio Stockholm svarade Catahrina Elmsäter-Svärd den 14 maj på följande sätt på vår kritik vad det gäller prislappen för vägarbetet Förbifart Stockholm. Dvs en uträkning som visar att slutsumman för förbifarten kan landa på 45 miljarder kronor istället för 27 miljarder:

– Miljöpartiet har rätt, men det här är inga siffror vi mörkat.

– Det kommer att kosta pengar att bygga Förbifart Stockholm. Det är alldeles riktigt.

– Men det omvända är att det skulle kosta ännu mer om den inte skulle byggas. Där har uppenbarligen vi i regeringen och hela Stockholmsregionen en annan uppfattning än Miljöpartiet.

– Så vad blir slutsumman för Förbifart Stockholm?

– Byggkostnaden ligger på lite drygt 27 miljarder, plus att det finns ett antagande om att lånekostnaderna – alltså räntorna – kommer att vara 17 miljarder i 2009 års penningsvärde. Och det är det man har som utgångspunkt.

Klart och tydligt!

Läs RUT-utredningen här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: