Att prioritera kollektivtrafik

Vad man frågar i en opinionsmätning har betydelse. Vad man inte frågar har ibland ännu större betydelse. När DN idag publicerar en mätning om Förbifarten och frågar om Stockholmarna vill bygga den svarar en majoritet ja. Men betyder det att stockholmarna prioriterar Förbifarten framför en utbyggd kollektivtrafik?

Jag undrade över det när jag i morse stod och trängdes med hundratals andra på gröna linjen på väg till jobbet.

Vill mina medresenärer/medträngselnärer hellre köra en 17 kilometer lång motorvägstunnel än att slippa stå på varandra i en tunnelbana?

När MP gjorde en opinionsmätning i september som ställde prioriteringarna mot varandra fick vi det tydliga svaret: En klar majoritet av alla i Stockholms län oavsett politisk färg föredrog kollektivtrafik före Förbifarten.

Alla vet att när det gäller infrastruktur är att resurserna begränsade. De 61 miljarder trängselskattekronor som man vill pumpa in i Förbifarten äter upp pengar som var ämnade till kollektivtrafik. När nu både stockholmare och politiker vill ha utbyggd kollektivtrafik letar man med ljus och lykta efter finansiering för dessa kollektiva infrastrukturprojekt. Och visst finns pengarna. Just nu dock planerade att pumpas ned i ett svart hål under Mälaren.

Politik är att prioritera. Så vida man inte har guldbyxor.

Läs vår prioriteringsmätning från september.

Läs också Viktor Barht-Krons insiktsfulla blogg om prioriteringar. Dock skrivet ett halvår tidigare än dagens…

En kommentar

  1. […] Läs också om mätningarna. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: