Vi bygger framtidens stad idag

BildMitt öppningsanförande i budgetdebatten:

 

Tack fru ordförande. Kära stockholmare.

Vi står inför ett mycket tydligt vägskäl i Stockholm. Valet 2014 kommer att handla om vilket Stockholm vi vill ha i framtiden.

För trots att Stockholm är en fantastisk stad. Med öppna vattenspeglar, vackra parker, grönområdena, sprudlande stadsdelar och ett livligt uteliv är Stockholm också idag, tyvärr, en stad där bilar prioriteras mer än kollektivtrafik och cykelbanor.

Och en stad där våra barn utvecklas olika i skolan beroende på var de bor.

Och när vi ser att det varje dag är tusentals barn som går till skolan med en så smutsig luft att det bryter mot EU:s riktlinjer, och alliansen rycker på axlarna och skjuter ansvaret på någon annan, 

och när de lovar 4400 studentbostäder under mandatperioden men bara lyckas leverera ett enstaka hundratal eller när Sten Nordin kallar våra satsningar på förskola, skola och fritids för okynnessatsningar,

blir det tydligt att den stad som moderaterna och alliansen bygger för framtiden inte är den stad som Miljöpartiet vill se i framtiden.

Jag är övertygad om att vi måste bygga framtidens stad idag. Det kan inte vänta. Miljöpartiets vision om ett modernt, mänskligt och miljövänligt Stockholm känns därför mer viktig nu än någonsin.

Och vi behöver göra nödvändiga investeringar för framtiden, idag, för att vända utvecklingen.

I vår budget för 2014 ser vi till att rusta Stockholms barn och unga för framtiden. Totalt satsar vi en halv miljard mer än alliansen på att stärka skolan, minska barngrupperna på förskolan och ge fritids ett rejält lyft.            

Vår budget och vår vision för Stockholm visar att det finns en annan väg.

Vi kan bygga många fler bostäder utan att för den delen sänka våra miljö- och hälsokrav. Vi kan bygga många nya studentbostäder, snabbt. Vi vill ge stadens kommunala bostadsbolag i uppdrag att köpa in tusentals mobila studentbostäder som raskt kan vara på plats.

Med våra förslag löser vi bostadsbristen och studenterna får sina studentbostäder.

Och varför gå över ån efter vatten. Varför bygga bort våra grönområden när vi kan bygga en ny stadsdel med 50 000 nya bostäder i Bromma parkstad. Alla vinner på det. stockholmarna slipper bullret, får en bättre hälsa, och det möjliggör att bygga fler bostäder över hela Stockholm.

Det går att göra.

Det är möjligt att ställa om Stockholm till en modern, mänsklig och miljövänlig stad.

Vi kan bygga ett långsiktigt hållbart Stockholm.

Vår budget och vår vision för Stockholm visar att det finns en annan väg för Stockholm att ta.

En väg med färre bilar.                                                                  

För det går att minska biltrafiken i Stockholm med 30 procent. Det vill vi göra. Inte för att det är ett lätt beslut utanför att det är rätt beslut, för framtiden, för miljön och för framkomligheten.

Och vi menar allvar när vi säger att Stockholm ska bli en cykelstad. Vi vill inte se att det byggs fler för smala cykelbanor trots att riktlinjerna säger något annat, eller fler invigningar av gamla cykelbanor som fått en ny skylt. Vi vill göra rätt från början, vi vill satsa 1,5 miljarder under sex år på att öka framkomligheten, höja säkerheten och rusta Stockholms cykelbanor, det behövs.

Stockholms 150 000 cyklister förtjänar det.

Och när fler går, cyklar och åker kollektivt blir det mindre trängsel på våra gator och mer utrymme för det som är viktig och som gör Stockholm så attraktivt – fler träd, fler parker och mer folkliv. Och inte minst, vi minskar utsläppen av koldioxid och luftföroreningar så att vi når våra klimatmål.                 

Det är viktigt att tänka långsiktigt när vi bygger framtidens hållbara stad.

För jag är övertygad om att kommande generationer kommer att bedöma oss utifrån hur vi hanterade klimat- och miljöfrågorna. Hur vi förvaltade vår planet och vår stad. Och vad vi lämnar efter oss. 

Miljöpartiet vill lämna efter ett Stockholm med ren luft, rent vatten och en stad där våra barn inte exponeras för giftiga kemikalier. Vi vill se ett Stockholm där det är lätt att göra klimatsmarta val och där den biologiska mångfalden bevaras. Därför lägger vi en miljard på klimatsatsningar som ska göra Stockholm till ledande när det gäller minskad klimatpåverkan.

Vi bygger framtidens stad idag.

Valet 2014 närmar sig och skiljelinjen mellan vår politik och alliansens är tydligare nu än någonsin. En grön omställning är nödvändig om vi inte ska vandra baklänges in i framtiden.

Jag yrkar härmed bifall till Miljöpartiets budget för 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: