Uppgörelse om bostäder och avveckling av Bromma flygplats

Igår presenterade vi i den nya majoriteten i Stockholms stad Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vår politiska plattform för en jämlik och hållbar stad.

Till plattformen har knutits en överenskommelse om avveckling av Bromma flygplats och förberedande av omvandling av området till ett stadsutvecklingsområde senast 2022.

Huvudbudskapet är följande:

 

En långsiktig lösning för bostadsbyggande, minskad miljöpåverkan och infrastruktur för Stockholm.

För att Stockholm ska kunna fortsätta växa behöver staden både mark för att skapa nya bostadsområden och fungerande infrastruktur. Bromma flygplats ska avvecklas till förmån för en lösning som långsiktigt garanterar både tillräcklig flygkapacitet och mark för bostadsbyggande. Den tillträdande regeringen har beslutat tillsätta en förhandlingsperson som ska underlätta omställningen av citynära flygplatser för ökat bostadsbyggande. Stockholms stad ska verka för att denna förhandlingsperson kan arbeta skyndsamt och inleder sitt arbete våren 2015 och senast under oktober månad 2016 kan redovisa sitt förslag.

Givet att förhandlingarna visar att Bromma flygplats kan avvecklas utan att förutsättningarna för jobb och utveckling i regionen försämras ska staden verka för att området där Bromma flygplats idag ligger ställs om till stadsutvecklingsområde med bostäder senast 2022.

Detta väl medvetna om att svårigheter i samband med flytt av stora infrastrukturanläggningar kan vara betydande och att tidplanen kan behöva anpassas. Vi tror ändå detta är en viktig del av utvecklingen av Stockholm.

 

Till uppgörelsen finns knutet ett antal punkter som förtydligar vad Staden nu vill ska ske med flygplatsen i väntan på nedstängningen och påbörjandet av bostadsbyggandet. Dessa kan läsas i dokumentet.

Nu börjar vi arbeta för en hållbar stad med potential för många ny bostäder!

 

Läs överenskommelsen här (ligger sist i dokumentet).

Hela plattformen finns här.

En kommentar

  1. […] Läs om överenskommelsen i Stockholms stad här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: