Bromma har ingen framtid

Bromma har ingen framtid är den tydliga slutsatsen av Anders Sundströms utredning om Bromma flygplats. Flygtrafiken bör koncentreras till Arlanda och Stockholms stad kan få tillbaka sin mark och bygga de hett eftertraktade bostäderna som möjliggörs. Men vad händer nu?

Klart är att regeringen måste ge tydliga besked om att Bromma succesivt ska bort och Arlanda anpassas för den tillkommande trafiken. Flygplatsen måste bort från det så kallade nationella basutbudet för flygplatser och startbesked om Arlanda ges.

Men behöver vi vänta till 2038 för att få tillgång till den mark som staden äger och behöver till bostäder?

Sundström skriver i sin utredning att han utgått från att avtalstiden ligger fast till 2038 (s. 9). Detta betyder att han inte djupare gått in på frågan om när flygplatsen faktiskt kan avvecklas. Det har inte varit hans utgångspunkt.

Om man läser utredningen framgår det dock att det är fullt möjligt att skynda på processen och korta ned tiden till runt 10 år. Det tog 12 år från beslut 1991 till klar 3:e banan på Arlanda 2003. I Sundströms utredning står att arbetet kan ta 7-8 år för hela tillståndsprocessen denna gång (s. 135). Samtidigt kan regeringen fatta beslut om att ladningsbanan kan påbörjas innan alla beslut är klara. Med denna möjlighet kommer vi att landa precis på den tidsaxel som utredningen säger att det tar att planerna bostäderna: 10 år (s. 142).

På presskonferensen berör Sundström detta i slutet. 38 minuter in säger han följande:

Om man skulle driva utbyggnaden snabbare än 2035 och Stockholms stad skulle kunna komma över marken tidigare så ligger det ett stort värde i det eftersom att arrendet är ju så väldigt lågt, så att gör man en kapitalisering utav en sån kalkyl så kan man skicka in betydande belopp i Arlandainvesteringen. Men det bygger ju på att Stockholm vill komma åt marken och tjäna pengar på bostäder tidigare.

Bromma har ingen framtid. Det är ett faktum. Nu måste regeringen ge de nödvändiga direktiven för  en överflytt av Brommaflyget till Arlanda och fler bostäder i Stockholm. Görs det fort kan en  avveckling av Bromma kan gå raskt.

Till stor glädje för alla Stockholmare!

 

Sundströms utredning

Pressträffen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: