Motormännen fundera över cykel

Noterar att Motormännen funderar på cykelns roll i våra städer. De konstaterar att cykling är ett utmärkt transportmedel. Kan inte annat än instämma. De uttrycker också att cykel bör separeras från andra transportslag. Ja visst. Därom är vi ense.

Men sedan blir det tokigt. Motormännen i VD Fredrik Davebys skepnad får det till att bilisterna betalar för cyklisternas infrastruktur. Vet inte hur han riktigt fick ihop detta. Merparten av all cykelinfrastruktur i landet betalas med kommunala medel. Här i Stockholm kommunala investeringsmedel. Bilarna är inte inblandade.

Trotts detta vill Motormännen att jag ska sänka priset i Stockholms garage. För att det ska friställa plats på gatan för cyklar och gående. I sak bra att minska antalet parkerade bilarna på gatorna för att få fram de kapacitetsstarka trafikslagen gång, cykel och kollektivtrafik. Det arbetar vi för. Men det finns en liten paradox här:

Om vi sänker priset i garagen kommer inga fler garage att byggas då det är enormt dyrt att bygga garage. Parkeringsmarknaden kommer inte att bygga på förlust. Och det är underskott på garageplatser. För låga priser har dessutom gjort att över 1500 platser blivit annan verksamhet. Marknad. Dessutom äger staden bara en liten del av alla garageplatser. Så om vi gör som motormännen vill kommer ingen ha några platser att stå på när vi flyttar bilarna från gatan. Ja såvida de inte står kvar på gatan och där vill vi ju inte ha dem.

Motormännen vill utöver detta att alla transportslag ska stå för sina kostnader. Ja låt oss då räkna på hur mycket biltrafiken kostat staden över tid i relation till cyklingen. Vi bör också titta på alla parkeringsplatser som under åren subventionerats i bostadsbyggandet, kostnader som för det mesta bakats in i alla lägenheters pris utan urskiljning. För att inte tala om den mängd offentlig yta som upptas av bilar eller ohälsokostnader och allmän sveda och värk.

Det blir inte bra för bilen.

Och ja bilen behövs även om cyklingen är det vi ämnar lyfta detta sekel.

Motormännens inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: