Glasobelisken lyser

Igår invigde jag tillsammans med Tommy Körberg och Martin Rörby Glasobelisken på Sergels Torg. Edvin Öhrströms glasskapelse har renoverats och pryder igen vår stad. Nedan kan ni läsa mitt tal vid invigningen:

 

Kära stockholmare

Jag är glad att få stå här idag och vara med om ett historiskt ögonblick. Nyinvigningen av Edvin Öhrström glasobelisk. Kristall Vertikal Accent.

Efter ett års arbete är renoveringen, putsningen och tvättandet av de 60 000 glasprisman är nu den 160 ton tunga skulpturen åter på plats. Ett nytt modernt ljussystem är installerat. Sergels torg ska åter lysa.

obelisk

Alla stockholmare har en åsikt om Sergels torg, Stockholms hjärta. Vissa minns tiden innan och det Gamla Klara med sin småskalighet och gytter, en del sörjer, andra som jag, har aldrig sett det som försvann utan vuxit upp med det moderna och storskaliga. För oss är det detta som stadens mitt. Vi har levt med det och vi värnar det nya men fundera ibland på hur allt vi aldrig såg kändes.

Öhrströms pinne är mitt i detta ett centralt och viktigt landmärke. Ett utropstecken. Men det har saknats något. Det har talats om hur tävlingsförslaget 1964 skulle ha gnistrat och var tänkt att ge det moderna city en poetisk lyster. Det blev inte så. Uppskalad från 6 meter till 37 fanns inte effekten vid invigningen 1974.

Många försök har gjorts genom åren att få glasprismorna att lysa men utan större framgång. Nu när vi nyinviger glasobelisken har ett helt nytt modernt ledljussystem installerats. En teknik som inte ens var uppfunnen när Öhrström funderade på Sergels Torgs skönhet. Vi ska inom kort få se hur det nya möter det gamla.

Mycket pågår i city. Många är de som svurit över byggprojekt, buller och dam, avstängda gator och omledda bussar. Ja vi ställer om city.

Jag citerar Karin Boye: Det gör ont när knoppar brister.

Vi plockar tillbaka staden till de gående och cyklande för en mer levande stad. Vissa av de misstag som gjordes på 50-60-talet avlägsnas. Som släkting till David Helldén som står bakom mycket av detta vi ser här runt omkring tar jag mig rätten att vara med och korrigera.

Nyligen invigde vi nya Brunkebergstorg med mer plats för gående.

Vi är nästa år klara med renoveringen av  Hamngatan, Sergels Torg och Klarabergsgatan. Där Klarabergsgatan nu blir helt bilfri. Runt Piet Hiens superelips dvs fontänen här kommer spårvagnar att rulla. Med nya breda trottoarer ger vi tillbaka city till de som går, cyklar och åker kollektivt. Allt för ett mer Levande Stockholm…

Men vi värnar och renoverar citys pärlor, Kulturhuset, de fem trumpetstötarna, den folkliga plattan och vi ger nu Edvin Öhrströms Kristall Vertikal Accent tillbaka dess lyster som var tänkt. Allt för nästa generation Stockholmare.

Tack!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: