Budgetanförande 15/11 2018

Fru ordförande, fullmäktige, stockholmare.

Då var det dags –  vår fjärde budget för den här mandatperioden. Idag är det dags att presentera ett nytt steg i utvecklingen. Förpackad i en sprillan ny budget!

Ni vet alla att vi vill att Stockholm ska vara en modern, mänsklig och miljövänlig stad. Vår vision är en grön stad omgiven av rent vatten där fler får bostad och närmare till service och kollektivtrafik. En stad som är fri från fossila bränslen och där vi har frisk luft att andas. Ett Stockholm som erbjuder skolor som är lika bra oavsett var du bor i staden och där alla medborgare både är, och känner sig trygga.

När vi tog över för fyra år sedan så var bilen norm.

Varje nybyggnation hade höga parkeringstal och fokus låg på att bygga fler motorvägar. För alla vet ju att trafiken minskar med fler vägar? Eller inte.

Sedan dess har vi brutit mönstret och fokuserar numera på att skapa en grön omställning för Stockholm. Vi har prioriterat gång, cykel och kollektivtrafik. Det ska vara lätt att förflytta sig på ett klimatvänligt sätt. Vi har lagt en parkeringsstrategi för Stockholm, där vi har tagit dom första stegen att förflytta bilarna från vårt värdefulla gemensamma gatuutrymme. Staden ska vara byggd för människor, inte bilar.

Vår cykelmiljard har skapat möjlighet för fler att ställa bilen och istället ta cykeln, året runt. Nu går vi  vidare och jobbar med prioritering av kollektivtrafik och bussar. Att åka buss ska gå lika smidigt som spårbunden lokaltrafik.

Våra satsningar på Levande Stockholm sprider sig nu över staden. Att låta människor istället för bilar ta över gatorna är framtiden. Snart får vi även möjlighet att med hjälp av miljözoner förbjuda de mest miljöförstörande bilarna från vissa gator. Det handlar om stockholmarnas hälsa.

Vi har även satt ett högt fokus på de mest utsatta i vårt samhälle. Vår dörr är öppen. För oss är det självklart att samhället ska stötta de som behöver det, med en bostad eller stöd för att etablera sig som nyanländ i Stockholm. Det är även viktigt att vi gör vår medmänskliga plikt och låter de ungdomar som väntar på asylbesked även efter sin 18-års dag får stanna kvar i Stockholm.

I budgeten för 2018 fokuserar vi även på våldet. Våldet som sker bakom stängda dörrar, i relationer mellan människor. Nu öppnar vi tre nya relationsvåldcentra för att kunna hjälpa fler. När vi tog över kontoren på stadshuset hade orosanmälningar mot barn ökat stadigt senaste åren. Budgetsatsningarna på denna så angelägna fråga saknades.

På dessa fyra åren har vi kunnat lägga nästan 300 miljoner kronor på barn- och ungdomsvård inom socialtjänsten. Det innebär fler socialsekreterare och högre löner till en utsatt yrkesgrupp.

2014 var det varmaste året i Sverige sedan temperaturmätningarna började, på 1860-talet. 2014 var även året vi presenterade vår första budget under den här mandatperioden.

Förra året stod jag i den här talarstolen och talade om klimatskepticism och om hur vissa nyvalda folkledare hotade att lämna Parisavtalet. Och så blev det tyvärr.

Klimatet är vår tids ödesfråga, och utvecklingen går åt fel håll. Vi måste jobba med alla våra medel för att bromsa det som sker. Inom Stockholms stad innebär det bland annat att vi nu sett till att kolkraftverket i Värtan ska stänga redan 2022. Det innebär att vi satt stort fokus på energieffektiviseringar så att vårt beroende av energi minskas.

Vi ökar byggandet i trä, vi skapar kolsänkor i varje växtbädd i stan med hjälp av biokolet som produceras av stockholmarnas trädgårdsavfall. Vi klimatberäknar maten som serveras till våra skolbarn. Vi hjälper stockholmarna installera laddplatser till sina bilar hemma i bostadsrättföreningen. Vi bygger laddplatser i gatumiljö.

Man kan kosta på sig att vara lite nostalgisk en dag som denna. Men ännu viktigare – nu fäster vi blicken framåt. Budgeten för 2018 innebär nya steg och pusselbitar för att Stockholm och Sverige ska bli bästa plats att växa upp på.

Med de orden yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag.

En kommentar

 1. Björn Hansson · · Svara

  Lite konstigt att anförandet är daterat 15/11 2018. När personen ifråga kanske snarare är lite ’last-year’. Och enögd när det gäller bilism. När man i samverkan med landstinget inte klarar av att hålla igång kollektivtrafiken; enkla åtgärder som att kräva att SLbussarna i staden har adekvat vinteruttustnimg o kompetenta chaufförer. Så att inte de ställer bussar på tvären i små motlut i ett mindre snöväder som häromveckan. Den dagen väljer DH att stå i TV o prata om plåtluckor i vägbanan. Enögt, o extremt fegt att inte pusha en sån sak.
  Eller när man går Skeppsbron o ser Blidösund skicka ut en absolut svart o ogenomskinligt moln. Varför förbjuds inte ett sånt tilltag direkt. Extremt fegt. Måste vara den enklaste åtgärden någonsin att förbjuda.
  Eller skippa snöröjning av de många cykelbanorna så att cyklisterna väljer att cykla i bildfilerna istället. Vilken trafikbråk är det. Eller tillse att dessa cyklister följer trafikregler o inte provocerar gångtrafik och biltrafik. De cyklar på övergångsställen trottoarer, mot enkelriktat, struntar i företrädesrecler o gångtrafik, osv.
  Extremt enögt, och fegt. Står inte mycket om det i anförandet.
  Inför gärna nya normer för bilar i staden, höj absolut vägtullarna rejält men stävja också SLs missbruk/ansvarslöshet mot befolkning o stadsmiljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: