Cykling i Söderledstunneln – Hur är det tänkt

På Götgatsbacken samsas idag ett mycket livlig och uppskattat gångstråk i form av en gågata med ett av Sveriges absolut mest trafikerade cykelstråk. Detta är ingen optimal lösning. Flera försök har gjorts att lätta upp situationen. Vi har justerat parallellgatan Repslagargatan och ändrat möbleringen på Götgatan. Men inget blir bra. Speciellt på eftermiddagarna är det besvärligt. I princip möts cyklingens E4:a med gåendets Engelska kanalen. Två prioriterad transportslag ställs mot varandra. Så kan vi inte ha det.

För att råda bot på detta har jag bett Trafikkontoret utreda om vi kan flytta över cykeltrafiken från Götgatspuckeln till Söderledstunneln. Tanken är att ta den del av tunneln mellan Medborgarplatsen och Hornsgatan som idag är avstängd från övrig tunneltrafik och ge till cyklisterna. Det skulle bli en gen, bred och dubbelriktad cykeltunnel avskärmad från biltrafiken.

sö4

Förslaget är att pröva detta från 2020 när Slussenprojektet går in i nästa fas och busstrafiken som idag går över Medborgarplatsen via tunneln flyttas över till Katarinavägen som då åter öppnas för trafik. Nya huvudbron till Gamla stan är då klar och biltrafiken från Hornsgatan över slussen kommer stängs av. Därmed flyttas bussar och bilar från Medborgarplatsen och Söderledstunneln till Renstiernas gata och Katarinavägen.

sc3b64-e1526986633678.png

Söderledstunneln och trafiken från Söderort respektive City påverkas inte. Trafiken på Söderledstunneln fungerar fortsatt som idag. Även den lokala trafik från Hornsgatan till Folkungagatan blir kvar som idag. Det är bara norrgående relation Medborgarplatsen till Hornsgatan som byter funktion.

För att göra tunneln tilltalande för cyklister behöver en vägg sättas upp mellan biltunneln och cykeltunneln i syfte att hålla borta bilarnas buller och avgaser. Cykeltunneln ska målas och ljussättas så att den uppfattas som attraktiv och trygg att cykla i.

sö4

Ett cykelstråk värdigt Stockholm kan härmed skapas samtidigt som de gående på Götgatspuckeln får sin fina gågata fredad och övrig trafik på Södermalm kan flyta på i stort sätt som idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: