Grönblått samarbete – så här tänker vi

I går den 12 oktober presenterade vi det nya styret för Stockholm de kommande fyra åren. Det blir alltså grönblått samarbet där Miljöpartiet fortsätter ansvara för trafiken och miljöarbetet! Det har varit ett par hårda förhandlingsveckor och sett till resultatet är vi alla både glada och stolta!

Efter valet för drygt en månad sedan landade vi i Miljöpartiet i Stockholm på ett valresultat som inte var särskilt roligt. Vi tappade nästan 40 procent, eller 7 av 16 mandat i kommunfullmäktige. Nedgången motsvarande den runt om i landet.

Effekten av detta och förändringar bland andra partier, bland annat att främlingsfientliga Sverigedemokraterna fick ytterligare två mandat, är att det tidigare styret (vi tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ) förlorade majoriteten. SD gick från marginaliserat parti till en vågmästarroll. Viktigt att påpeka att SD inte bara blev vågmästare i kommunfullmäktige, utan även i de centrala nämnderna, inklusive kommunstyrelsen.

Om ett rödgrönrosa styre skulle fortsätta skulle det alltså vara i minoritet. Därmed skulle varje politisk fråga förhandlas först inom minoriteten, sedan med oppositionen. Där SD hela tiden skulle vara tungan på vågen. Vi skulle alltså sitta med en opposition som skulle ha veto i alla frågor. Alla.

Detta skulle betyda att den eventuella politik som skulle förhandlas fram inom ett minoritetsamarbete skulle sakna betydelse. Utfallet högst ovisst. Troligen skulle man mest sitta still och inget göra.

Vissa säger att man kan styra genom en budget. Förvisso är det möjligt att man en gång om året skulle kunna få igenom budgeten, kanske. Men många glömmer bort att även om saker låses i budgeten, så krävs det ofta ytterligare beslut i nämnderna. Detta innebär att de eventuella saker som minoritetsstyret skulle få igenom ändå sedan skulle kunna stoppas. Vi skulle ha en mandatperiod där stora delar av det politiska arbetet hade stannat av eller landat i kaos.

Miljöpartiets fullmäktigegruppen har ett ansvar för Stockholm. Vi har ett ansvar för vår politik. Genom medlemsmötet har vi ett mandat att arbeta för att få igenom så mycket grön politik som möjligt. I minoritet hade detta alltså inte kunna ske.

Genom det beslut som partiets fullmäktigegrupp tog i torsdags om ett grönblått styre kan vi nu i majoritet, med en framförhandlad plattform och borgarråd inom våra prioriterade områden miljö/klimat och trafik, styra staden med en offensiv klimat- och miljöpolitik under kommande fyra år.

Det kommer självklart inte vara enkelt. Inga politiska styren är enkla, det vet vi från den tidigare mandatperioden. Det handlar alltid om att bryta olika partiers politik mot varandra. Därför är det skönt att vi nu har en gedigen plattform att stå på för de kommande 4 åren i Stockholms stad.

Som gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm stad är mitt och partiets uppdrag är att leverera så mycket grön politik som möjligt. Jag är därför mycket glad och ser framemot att jobba hårt för att Stockholm ska bli den moderna, mänskliga och miljöoffensiva stad hon förtjänar att vara. Det nya majoritetsstyret möjliggör detta.

 

Läs om delar av det som finns i plattformen på partiets hemsida eller här: Förhandlad grön politik

En kommentar

  1. […] ”Det kommer självklart inte vara enkelt. Inga politiska styren är enkla, det vet vi från den tidigare mandatperioden. Det handlar alltid om att bryta olika partiers politik mot varandra”, säger Daniel Helldén (MP) i en kommentar. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: