Mitt budgetanförande 2018

Fru ordförande, fullmäktige, stockholmare.

Jag vill börja med att citera Stefan Löfven: ”Låt den här kvällen bli blockpolitikens begravning”. Det sa Löfven på valnatten 9 september.

I ett läge där ytterkantspartier och populistiska krafter samlar en allt större del av väljarkåren bakom sig, då krävs färre nej och färre ultimatum. Istället behövs samarbetsvilja och blocköverskridande lösningar när den parlamentariska situationen blivit oklar. Det gäller både här i Stockholms stadshus, i Sveriges riksdag och runt om i kommuner och landsting.

Efter valet så sökte vi en mittenlösning för att styra Stockholm, men inga av de andra partierna var intresserade av detta.

Efter att ha inlett en dialog med M, L, C och KD så såg vi att det fanns förutsättningar för att skapa ett stabilt majoritetsstyre. Ett styre som förenas bakom viljan att Stockholm ska vara en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar stad. Som är överens om att vi vill se en öppen och modern stad med livskvalitet för alla stockholmare. En medmänsklig stad med ren luft och rent vatten, och inte minst en offensiv klimatpolitik.

Därför är det inte utan viss stolthet som jag idag står i den här talarstolen och är del av en majoritet som gemensamt presenterar den första grönblåa budgeten i Stockholm. Det är historiskt. Men viktigare än färgkombinationen bakom styret är det sakpolitiska innehållet, och vilka samhällsproblem vi kommer att arbeta hårt för att lösa.

Jordens temperatur ökar. Vart fjärde korallrev är redan dött. Snart har vi mer plast än fisk i haven. Bakterier och virus som legat nedfrusna i årtusenden kommer sakta fram när tundran tinar.

När klimatutmaningen är akut så krävs omedelbara och kraftfulla åtgärder. Det var Miljöpartiets ingång i hela valrörelsen, det var avgörande för oss under de tidigare fyra åren och är avgörande när vi nu går in i ett nytt samarbete.

Med den nya majoriteten så säkrar vi att Stockholm ska vara världsledande i arbetet med att förverkliga Parisavtalets målsättningar. En klimatpositiv stad som både minskar stadens klimatpåverkan och rustar staden för ett förändrat klimat.

Vi satsar en klimatmiljard som ska användas för åtgärder inom staden som märkbart minskar stadens klimatpåverkan och gör staden mer motståndskraftig mot klimatförändringar.

Vi skyddar stadens fantastiska biologiska mångfald, bland annat genom att inrätta flera nya naturreservat och genom att ta fram en strategi för biologisk mångfald.

Det ska bli ännu lättare att välja cykel, gång eller kollektivtrafik. Därför investerar vi 1,5 miljard i ökad framkomlighet, förbättrar trafiksäkerheten och tar vidare dialogen med landstinget om att förlänga Spårväg City till Norra Djurgårdsstaden. Vi levandegör staden med fler gågator, sommargågator och sommartorg, och utvecklar stadens vattennära lägen.

Detta är också en budget för Stockholms barn och unga. Anslaget till skola och förskola höjs med runt 840 miljoner kronor. Jag är också särskilt stolt över att Stockholm nu kommer att utöka förturen till bostadsförmedlingen för våldsutsatta och barnfamiljer som står långt från bostadsmarknaden.

I ett oklart parlamentariskt läge måste alla demokratiska krafter ta sitt ansvar, vara villiga både att tala över blockgränser och att själva ingå i nya majoriteter. Det är att ta ansvar för Stockholms framtida styre. Det gör vi. Och det är så vi håller extremism och populism borta från inflytande, samtidigt som vi ser till så att Stockholm rustas för den största globala utmaningen: Klimatförändringarna.

Med de orden yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag till budget för 2019.

 

Texten är mitt budgetanförande i gruppledardebatten i Stockholms kommunfullmäktige den 12 december 2018. Som alltid kan det sagda ha råkat avvikit något från det skrivna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: