Coronaviruset och Stockholm

Just nu möter Stockholm, Sverige och världen en situation vi aldrig tidigare har upplevt. Många känner oro inför att de själva eller deras anhöriga ska smittas. En del är själva smittade eller sitter i karantän. De som har arbeten där det är praktiskt möjligt jobbar hemifrån. Småföretagare känner av situationen ekonomiskt. Du som anhörig kan inte hälsa på din släkting som bor på ett äldreboende. De flesta stockholmare märker av situationen på många vis i sin vardag.

Civilsamhället och solidariteten mellan medmänniskor spelar en viktig roll. Att hjälpa din äldre granne att handla, ringa ett samtal till den mormor du nu inte kan besöka, visa särskild hänsyn mot riskgrupper som inte får smittas, tvätta händerna ofta. Det handlar om att visa hänsyn och omsorg om varandra.

Särskilt mycket tänker jag på den oroande situationen på Stockholms äldreboenden just nu. När detta skrivs har rapporter kommit om att det finns smittade på en tredjedel av stadens äldreboenden. Från Stockholms stad har vi meddelat att vi nu tar fram särskilda vårdplatser tillsammans med regionen för personer som inte kan vårdas i hemmet. Vi kommer också utöka antalet platser i korttidsvården, underlätta för invånarna att få hemtjänst och erbjuda akuta hemtjänstinsatser. Vi fortsätter följa utvecklingen noga och lider med alla de anhöriga som inte kan besöka sina nära och kära på äldreboendena i denna svåra tid.

Det är också viktigt att förhindra ryktesspridning och spekulationer, dela inte osäker information. Leta information på myndigheternas hemsidor hellre än i sociala medier. Om du undrar vad vi i Stockholms stad gör så uppdateras den här sidan löpande med information om stadens arbete kring coronaviruset:

Stockholms stads arbete med coronaviruset

Vi har från den grönblåa majoriteten också presenterat en rad åtgärder för att underlätta för det lokala näringslivet. Många har vittnat om kraftiga intäktsbortfall. Särskilt hårt drabbas hotell, restauranger, kaféer och kulturverksamheter när många håller sig hemma för att begränsa smittspridningen. Åtgärderna handlar exempelvis om uppskov av inbetalning av allt från sophantering till markupplåtelse men även möjlighet att på uppskov på hyran om du som företagare är hyresgäst hos någon av stadens fastighetsägande förvaltningar och bolag. Här finns mer information om de åtgärder staden vidtagit för det lokala näringslivet:

Lättnader för det lokala näringslivet

I det här läget är det särskilt viktigt att hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Vi ska alltid visa hänsyn och omsorg om varandra, men det är särskilt viktigt just nu.

5 kommentarer

 1. Mikael · · Svara

  Och hur blir det med dina stormtrupper som jagar oss som är hemma.

  Och hur blir det med trängselskatten,
  Det är väll bättre att ta bilen än kollektivtrafiken?

 2. Mikael · · Svara

  Och hur blir det med dina stormtrupper som jagar oss som är hemma.

  Och hur blir det med trängselskatten,
  Det är väll bättre att ta bilen än kollektivtrafiken?

 3. Roger · · Svara

  Så nu funderar du på att ta bort trängselskatten i Stockholm. Bravo, så nu har du även förstått att det pågår en pandemi. Och att det bilen är det färdmedel som är bäst för att minska smittspridningen och följa
  Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
  Lite sent påtänkt dock, eller hur? Nu när smittan verkar ha nått en platå i Stockholm, eller hur? Kanske hade varit klädsamt om det gjorts för en månad sen, typ. Otroligt.

 4. Pia Goobar · · Svara

  Låt vårdpersonal åka gratis taxi till jobbet, ett komplement till gratis parkering.

 5. Torsten Avén · · Svara

  Under denna kris så har ett lugn spridit sig över staden – ganska skönt faktiskt mitt allt elände
  Man har hotat och försökt att motivera folket att hålla sig inne och inte samlas i grupper osv
  I andra länder har man belagt folket med böter om man bryter mot de rekommendationer som politiker och sakkunniga presenterat
  Mycket har ändrats UTOM att man med motorcyklar och trimmade bilar VARJE onsdag och lördag har race på Sveavägen
  En bullernivå som vida överstiger den runt Bromma
  HUR är det möjligt att detta får fortgå?
  En minoritet som lägger beslag på det offentliga rummet och begår överträdelser oavbrutet utan påföljder
  Bullergränser sprängs och hastighetsbegränsningar ignoreras i TÄTBEBYGGT område
  Fara för liv, miljöförstöring och störande av allmän ordning – varför tillåts detta?
  Eftersom ingen statuerar exempel genom böter/straff så är det ju i dessa vandalers ögon tillåtet
  Helt klart så lägger polismaktens närvaro sordin på företeelsen men bristande resurser och brist på intresse gör att detta alltför sällan äger rum
  Mitt förslag är att göra om de fyra kioskerna längs Sveavägen – som bara säljer junk-good och har ytterst få gäster i vissa fall enligt rykten är de bara täckmantel för annan verksamhet – till lokala polisstationer bemannade kvällar och nätter med mandat att omedelbart bötfälla dessa vandaler av stadsmiljön
  Det fungerar i Tokyo och andra storstäder och där saknas farthinder som fortfarande verkar vara samtliga svenska politikers standardlösning på problemet
  Skärpning nu! Det måste äntligen bli ett slut på Sveavägen som racerbana och en början på att ge tillbaka stadsmiljön till de boende – de som bryr sig om sin närmiljö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: