Apropå Robert Aschbergs kolumn i Aftonbladet

Robert Aschberg skriver i sin kolumn i Aftonbladet den 28 september en längre betraktelse över elsparkcyklarnas problem. Han sågar samtidigt på ett direkt orättvist sätt vårt försök i Stockholm att låta parkeringsvakterna flytta felparkerade elsparkcyklar. Låt mig förklara.

Aschbergs har fullt fog för att vara arg på elsparkcyklar som dumpas hur och var som helst ställer till det för många, inte minst för personer med synnedsättning. Detta är ett stort problem. Men enligt lagen så får de finnas på stan. Och Stockholms stad kan inte förbjuda någon från att ställa ifrån sig en elsparkcykel som de kört. Frustrerande!

Som Aschberg skriver började staden förra hösten plocka in elsparkcyklar som stod trafikfarligt. Det visade sig tyvärr både vara tidsödande och ineffektivt. Lagen om flytt av fordon säger att man endast får ta bort elsparkcyklar som står hindrande eller trafikfarligt. Således kan vi inte ta in cyklar som står fel i största allmänhet. Lagen kräver dessutom en hel del byråkratisk pappersexercis och långa transporter till våra uppställningsplatser utanför stan. Det gav helt enkelt inte tillräckligt effekt. Och under våren när Corona slog till försvann de flesta cyklarna.

Nu under hösten har problemet kommit tillbaka med kraft efter att elsparkcykelbolagen ställt ut ungefär 14 000 cyklar. Trafikkontoret har därför finkammat alla lagparagrafer och kommit fram till att vi får ”kortflytta” dem mot en avgift som bolagen får stå för. Vi har alltså rätt att flytta dem inom synhåll från där vi hittade cykeln. Detta har vi nu på försök gett parkeringsvakterna i uppdrag att göra.

När Robert Aschberg var ute i fredags (25/9) hade parkeringsvakterna haft tre dagar på sig att pröva detta nya arbetssätt. Att Aschberg inte upplevde någon stor förändring beror på att vi fortfarande testar.  Detta är det första försöket i landet, många andra städer har samma problem som Stockholm och man följer vårt arbete med stort intresse.

Vi kan ändå glädjande nog redan se positiva effekter. Flera bolag har nu själva skickat ut medarbetare som ställer elsparkcyklarna tillrätta. Sannolikt har vårt hot om 300 kronor per flyttad cykel tagit skruv. Vi vet inte om denna metod är hela lösningen men, i väntan på att lagfrågorna om tillstånd reds ut av Transportstyrelsen och Polisen, som har tillsynen över olovligt utnyttjande av offentlig mark, är detta det bästa vi har. Det är ingen ”luftpastej” som Aschberg raljant kallar det. Vi är alla frustrerade.

Daniel Helldén

Trafikborgaråd, Stockholms stad (MP).


Texten skrevs som svar till Aftonbladet. Tidningen har dock meddelat att de inte tar in repliker på kolumner.

5 kommentarer

 1. Bo Sundström · · Svara

  ”uthyrningen av elsparkcyklar stoppas i stora delar av Köpenhamn”. Går det stt göra så även i Stockholm? Hoppas verkligen det.

 2. Arne Kriström · · Svara

  Robert A har ju 100% rätt ang problemen med denna miljöfarliga verksamhet. Pinsamt att inte Miljöpartiet står på barrikaderna mot denna nedskräpning!

  1. Bo Sundstrom · · Svara

   Jag tycker det ar markligt att just i Stockholm har man fallit till foga for sparkcykeluthyrarnas krav. I Paris har man fatt ordning pa problemet. I Kopenhamn ar man pa god vag. Aven om ”lagen” sager att man stalla elscootern var som helst sa vore det val ratt enkelt att infora restriktioner i uthyrningsverksamheten. Det tycks funka i resten av varlden. Varfor inte i Stockholm?

 3. Hej! Har precis kommit tillbaka från Paris, där man ordnat med elsparkcyklarna på ett genialiskt sätt där alla är nöjda. Kopiera deras sätt att lösa det, så blir det bra!
  Med vänlig hälsning
  Charlotta Huldt

 4. Arne Kriström · · Svara

  Allt är bättre än det vanskötta kaoset i sthlm!Var i NY i höstas – inga problem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: