Elin Wägners plats

Den elfte december 2019 invigdes den nya torg eller platsbildningen på Norrtullsgatan mellan Karlbergsvägen och Surbrunnsgatan. Platsen ligger på Norrtullsgatan men saknar eget namn. Att peka ut platsen eller stämma träff där blir idag en krånglig procedur. För att underlätta för stockholmare och besökande samtidigt som vi lyfter fram platsen föreslår vi Namnberedning och Stadsbyggnadsnämnden att ge platsen ett namn.

Nya platsbildningen

Som förslag till namn har vi valt att återkoppla till Norrtullsgatan och dess historia genom författaren Elin Wägner. Wägners genombrottsroman Norrtullsligan, en klassik stockholmsskildring från 1908, utspelar sig just här. Romanen skildrar på ett uttrycksfullt sätt tillvaron för fyra kvinnliga kontoristers vedermödor i den snabbt växande och pulserande huvudstaden vid seklets början, med allt vad det innebar att vara ung, inflyttad, lågavlönad, arbetande kvinna i en inte alltid så enkel och förlåtande stad. Några av Wägners skildringar i romanen betraktas än idag som klassiska knivskarpa teckningar, en Stockholm-noir, men med glimten i ögat. Inte minst den aftonvandring huvudpersonen förtar sig en söndag senhösten 1907, nere från Rödbodtorget bakom Centralpalatset, via Fredsgatan, upp längs Drottninggatan med målet Norrtullsgatan.

Elin Wägner bodde själv i kvarteret väster om Norrtullsgatan och skrev här inte bara Norrtullsligan utan också sin banbrytande bok Pennskaftet, kallad rösträttsrörelsens bibel. Hennes stora samhällsengagemang, i rösträttsfrågan, för kvinnosaken och för freden är också historiska avtryck som gör henne förtjänt sitt namn. Wägner kom att bli den andra kvinnan, efter Selma Lagerlöf, att bli invald i Svenska akademin. Elin Wägner är en värdig namngivare åt vår nya plats vid Odenplan. Med namnet Elin Wägners Plats knyter vi an Stockholms historia till nutiden. Vi tydliggör lagren av stockholmsliv och vi synliggör staden årsringar.

Att namnge gator, torg och platser är inte en helt enkel sak och kräver eftertanke. Inte bara när det kommer till namnet och dess form utan i minst lika hög grad vad det får för påverkan på de som redan använder platsen. Detta gäller speciellt vid förändring av namn i befintlig inarbetad miljö.

Vi föreslår att fastigheterna runt Elin Wägners Platsen får behålla sin nuvarande gatuadress, dvs Norrtullsgatan. Därmed behöver inga omregistreringar för boende ske och företagen behöver inte ändra sitt material. Norrtullsgatans numrering får löpa ostört som idag från Drottninggatan upp till Norra Stationsgatan. Endast platsen i sig ges ett nytt unikt namn, något som underlättar att navigera i staden. Tillvägagångssättet är inte helt ovanligt. T. ex har Ingmar Bergmans Plats ett eget namn samtidigt som gatuadresserna är antingen Ingmar Bergmans gata eller Nybrogatan. Det krånglar inte till, det berikar och fördjupar staden.

När det kommer till efterledet ”plats” ger det en bra klang och förståelse, inte som torg vilket är något mer avskilt och inte så stort och öppet som plan likt Odenplan. Det är samma efterled som finns i både ovan nämnda Ingmar Bergmans Plats, Peter Weiss Plats och Medborgarplatsen för att nämna några.

Wägner vid St: Eriksplan

Vid Sankt Eriksplan står sedan 2014 en staty föreställande Elin Wägner. Placeringen är något ologisk då Wägner egentligen inte hade någon direkt koppling till Sankt Eriksplan. Förslagsvis flyttas statyn till Elin Wägners Plats.

Daniel Helldén Trafikborgarråd, Stockholms stad

Texten ovan är den motivering som vi sände in till Stockholms stads namnbereding den 22 oktober 2020.

2 kommentarer

 1. Arne Kriström · · Svara

  Skicka ut till alla miljöpartiets medlemmar sant andra miljöintressetade för påskrift

  https://www.skrivunder.com/radda_hagg-_syren_och_valnotstrad_i_gronda?fbclid=IwAR2r4fSxuTqqZ6S2x6zQiGHoAOwVz3Fn42IVL4vZLg_RaGJMBz2IBLSwGKU#share

  Med vänlig hälsning / Best Regards

  Arne Kriström

  Skickat från min iPhone

  > 25 nov. 2020 kl. 17:26 skrev Arne Kriström : > > Bakgrunden är att vi som bor i Gröndal klagat på våra smala och farliga cykelbanor i Gröndals centrum där många incidenter skett när folk går av Tvärbanan rakt i cykelbanan! > > Nu försöker tjänstemännen ” hjälpa till” med att bredda den ENDA lilla snutt cykelbana som redan är bred och skövla grön miljö! > > Stoppa vansinnet! > ” > Vi Gröndalsbor protesterar mot planerna på att fälla hägg, syren och valnötsträd intill Lövholmsvägens trottoar utanför Stora Fågelsången med dess koloniträdgårdar. > > 1. Träden är viktiga för vår rekreation. De blommar rikligt varje vår och doftar och vi är många som gläds åt dem. > > 2. Träden ger näring till humlor och bin. > > 3. Trottoaren i fråga är bred nog för cyklister och gående. > > 4. Den sträcka som avses är kort, cirka 150 meter. > > 5. Om man önskar ordna särskild cykelbana kan det åstadkommas enklare och billigare genom en enkel markering på trottoaren. > > Vi som bor i Gröndal förstår inte varför vår närmiljö ska förstöras genom onödiga och kostsamma åtgärder som inte kommer att göra någon lycklig. Det ryktas att motivet skulle vara att ett enhetsmått på cykelbanor skulle införas i Stockholm vare sig det behövs eller inte. Vi accepterar inte det. Slutligen: åtgärden att fälla hägg och syren och ersätta dem med tall och lönn skulle även skada en miljö som har anor från 1700-talet och som Stadsmuseet i Stockholm har blåmärkt eftersom den anses ha synnerligen höga kulturhistoriska värden. Träden avgränsar Stora Fågelsången från den nyare delen av Gröndal. > > > Birgitta Fransson Kontakta namninsamlingens skapare > > Skriv på denna namninsamling > > Genom att skriva under godkänner jag att Birgitta Fransson överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan. > > > Med vänlig hälsning / Best Regards > > Arne Kriström > > > Skickat från min iPhone >

 2. Arne Kriström · · Svara

  Hur agerar Miljöpartiet nu mot detta hänsynslösa miljösvineri? Kan vi hota de borgerliga med att byta till s om de släpper igenom en så flagrant miljöövergrepp?

  Med vänlig hälsning / Best Regards

  Arne Kriström

  Skickat från min iPhone

  > 26 nov. 2020 kl. 18:05 skrev Arne Kriström : > > Skicka ut till alla miljöpartiets medlemmar sant andra miljöintressetade för påskrift > > https://www.skrivunder.com/radda_hagg-_syren_och_valnotstrad_i_gronda?fbclid=IwAR2r4fSxuTqqZ6S2x6zQiGHoAOwVz3Fn42IVL4vZLg_RaGJMBz2IBLSwGKU#share > > Med vänlig hälsning / Best Regards > > Arne Kriström > > > Skickat från min iPhone > >>> 25 nov. 2020 kl. 17:26 skrev Arne Kriström : >>> >> Bakgrunden är att vi som bor i Gröndal klagat på våra smala och farliga cykelbanor i Gröndals centrum där många incidenter skett när folk går av Tvärbanan rakt i cykelbanan! >> >> Nu försöker tjänstemännen ” hjälpa till” med att bredda den ENDA lilla snutt cykelbana som redan är bred och skövla grön miljö! >> >> Stoppa vansinnet! >> ” >> Vi Gröndalsbor protesterar mot planerna på att fälla hägg, syren och valnötsträd intill Lövholmsvägens trottoar utanför Stora Fågelsången med dess koloniträdgårdar. >> >> 1. Träden är viktiga för vår rekreation. De blommar rikligt varje vår och doftar och vi är många som gläds åt dem. >> >> 2. Träden ger näring till humlor och bin. >> >> 3. Trottoaren i fråga är bred nog för cyklister och gående. >> >> 4. Den sträcka som avses är kort, cirka 150 meter. >> >> 5. Om man önskar ordna särskild cykelbana kan det åstadkommas enklare och billigare genom en enkel markering på trottoaren. >> >> Vi som bor i Gröndal förstår inte varför vår närmiljö ska förstöras genom onödiga och kostsamma åtgärder som inte kommer att göra någon lycklig. Det ryktas att motivet skulle vara att ett enhetsmått på cykelbanor skulle införas i Stockholm vare sig det behövs eller inte. Vi accepterar inte det. Slutligen: åtgärden att fälla hägg och syren och ersätta dem med tall och lönn skulle även skada en miljö som har anor från 1700-talet och som Stadsmuseet i Stockholm har blåmärkt eftersom den anses ha synnerligen höga kulturhistoriska värden. Träden avgränsar Stora Fågelsången från den nyare delen av Gröndal. >> >> >> Birgitta Fransson Kontakta namninsamlingens skapare >> >> Skriv på denna namninsamling >> >> Genom att skriva under godkänner jag att Birgitta Fransson överlämnar min underskrift till dem som har makt över frågan. >> >> >> Med vänlig hälsning / Best Regards >> >> Arne Kriström >> >> >> Skickat från min iPhone >>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: