Brommas nedstängning startad!

Idag meddelade regeringen att Bromma flygplats ska stängas. Processen med uppsägning och säkerställandet av överflyttningen av trafiken till Arlanda påbörjas.

Det är på tiden! Så glädjande!

Bromma är en anakronism. Tillhör en svunnen tid. Flygplatsen var bra på alla sätt när den anlades på 30-talet ute på vischan, men så förlegad i tjugohundratalet Stockholm, placerad i en tät stad med ett skriande behov av bostäder. Nu kan vi starta planeringen av en ny stadsdel motsvarande en normalstor svensk stad. Så otroligt glädjande för Stockholm och alla Stockholmare.

Det har länge konstaterats att Bromma gjort sitt. I princip alla inser att Bromma behöver avvecklas. Alla stora aktörer i staden har kommit till samma slutsats att marken behövs till annat. Under senaste året svängde till och med de sista två motståndsfickorna Stockholms Handelskammare och flygbolaget BRA flyg som dominerat Bromma.

BRA:s ägare Per G Braathens uttalande i Di i januari är redan legendariskt:

”Vi borde ta död på myten om att utan Bromma överlever inte Sverige.”

Swedavia konstaterade redan förra året att Bromma är en enorm förlustaffär. Flygandet började gå ned redan före corona och flyget är permanent sargat av Corona. Värst drabbat är inrikesflyget. Med det enorma färdighetskliv näringslivet gjort i digital mötesteknik kommer affärsmötesresandet, som är inrikesflyget bas, ses som ett sällsynthet. Brommas bas är borta.

Om vi använder de modeller och prognoser för flyget som gjordes innan corona och de som gjorts under coronas första fas, uppdaterar dem med den nu över ett år långa nedstängningen och den enorma förändring av arbetslivets som vi sett, blir resultatet att flyget sannolikt inte kommer återkomma ens till 2019 års nivåer under en överskådlig framtid.

Bromma behövs inte längre hur man än räknar. Det inrikesflyg som kommer finnas efter corona ryms bra på Arlanda och det inrikesflyg som trots allt behövs kommer kunna bära sig bättre och överleva när det samlas på Arlanda istället för att splittras upp på två flygplatshubbar i Stockholm utan inbördes koppling.

Regeringens beslut är så glädjande för Stockholm och alla stockholmare som nu kommer kunna få de hett efterlängtade bostäder som så otroligt många väntar på att få äntra.

Regeringens beslut är 2021 det enda möjliga och riktiga.

Stängt Bromma är en win win för alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: