Miljöpartiet är inte höger eller vänster utan grönt

Var på höger-vänsterskalan hör Miljöpartiet hemma? Vilka partiet kan vi samarbeta med? Det är frågor som hela tiden behöver vara uppe på dagordningen för diskussion om vi ska fortsätta vara ett dynamiskt parti som håller fast vid våra grundvärderingar och inte fastnar i andra partiers verklighetsbild. Vi är gröna och vi ska vara gröna.

Jag har de senaste dagarna uttryckt att vi inte ska låsa oss vid att samarbeta med Socialdemokraterna på riksnivån. Vi måste hålla öppet för att samarbeta med de borgerliga partierna. Det betyder inte att vi som parti skulle kantra åt höger. Det betyder att vi inte ska låsa oss vid en sida, idag Socialdemokraterna utan hålla frågan öppen utifrån vilka förutsättningar som finns efter valet. Miljöpartiets huvudmål måste naturligtvis vara att få ut så mycket grön politik som möjligt. Det är helt nödvändigt för oss och den klimatkris vi befinner oss i.

I Stockholm har vi under de år jag varit verksam  först styrt med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Efter valet 2018 ingick vi ett samarbete med de borgerliga partierna Liberalerna, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi gjorde bedömningen efter valet att det var det bästa för den gröna rörelsen. Vi stängde ute Sverigedemokraterna från stockholmspolitiken och vi fick igenom ordentligt med grön politik i förhandlingarna. Vi stängde aldrig dörren för rött eller blått. Vi valde grönt.

Det fungerade bra i det rödgrönrosa styret och det fungerar bra med det grönblåa. Det har så klart varit lite olika inriktning och utmaningar med de olika styrena, men vi har lyckats sätta vår prägel på Stockholm under snart åtta år av gröna politik. Hade vi låst oss åt ena eller andra hållet hade vi inte lyckats med detta.

Nu ska det tillstås att det inte är lika enkelt på riksnivå. Flera av de borgerliga partiernas kantring mot SD på riksnivå är minst sagt problematisk. Och de borgerliga partierna i Stockholm är mer progressiva och moderna än sina moderpartier. Men mycket kan hända fram till valet – även på riksnivå.

Titta bara på Liberalerna. Ett förut så aktat parti med stabila värderingar som under Sabunis korta ledning tappat det. Partier är inte huggna i sten utan kan röra på sig. Förändring kan ske och det ska vi hålla öppet för. Och en mer stockholmsliberal rörelse kan rimligen ske med de borgerliga partierna på riksnivå. Speciellt om de ser möjligheten till fler samarbeten.

Därför ska vi inte utesluta ett samarbete med de andra partierna. Vi står då starkare och kan på ett handlingskraftigt sätt driva en fast grön politik i en svår tid.

Miljöpartiets gröna ideologi bygger på tre solidariteter: med djur, natur och det ekologiska systemet, solidaritet med kommande generationer och solidaritet med världens alla människor. De ligger fast. Miljöpartiet är grönt, inte höger eller vänster. Det ska vi hålla fast vid även denna gång.


Filippa Rogvalls intervju med mig i Expressen som berör detta.

Susanne Nyströms ledarartikel i DN som berör detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: