Elsparkbolagen överklagar

I fredags meddelade fyra elsparkcykelbolag som vill ha fri rätt att fylla staden med elsparkcyklar att de överklagar det beslut vi tog den åttonde november i kommunfullmäktige om reglering av elsparkcyklarna. De menar att vi inte får begränsa antalet elsparkcyklar. Bolagen är starkt påhejade av en professor vid Uppsala universitet, Olle Lundin.

Det vi beslutade i kommunfullmäktige var att införa lokala ordningsföreskrifter som säger att man måste ha tillstånd för att ställa ut elsparkcyklar och man måste betala en taxa, 1400 kronor per år och cykel. Detta beslut kan vilken medborgare som helst överklaga.

Vi får se hur det går. Beslutet prövas samtidigt automatiskt av länsstyrelsen. Om förvaltningsdomstolen kommer fram till något annat än Länsstyrelsen har vi ett unikt läge. Vems beslut gäller?

Nåväl. Oavsett hur det går med överklagan av taxan och rätten att kräva tillstånd så är det så att Polisen som utfärdar tillstånd redan sagt att det behövs tillstånd och kan därför utförda dessa oavsett hur det går med vårt KF-beslut.

Rörigt? Ja när det kommer till ordningslagen och elsparkcyklar så är det extremt rörigt. Men det som är rörigast är ordningen på stadens gator om vi inte får reglera elsparkcyklarna. Jag håller tummarna att bolagens överklagan, som endast syftar till att ge dem fri lejd i stan faller i domstol.

Stockholm behöver ordning och reda.

En kommentar

  1. Är man fri att kasta bort ”cyklarna” från gång och cykelbanorna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: