Regeringen slarvar bort mångmiljardbelopp till nya stambanor

Ett av de första dragen som den nya regeringen gjorde var att skrota planerna på att förstärka järnvägsnätet i Sverige. Nya stambanor i södra Sverige stoppades. Detta beslut innebär att landet nu kommer dras med förseningar, kapacitetsbrist och dålig infrastruktur i decennier. Den räls som finns räcker helt enkelt inte till. Att renovera och underhålla befintlig järnväg utan ny innebär eviga förseningar under tiden samtidigt om det inte leder till ny kapacitet. Det är ett dråpslag mot hållbart resande. För personresor och gods, regionalt som fjärr.

Men det innebär också att regeringen på ett drakoniskt sätt slarvat bort mångmiljardbelopp från EU till ny järnvägsinfrastruktur. De nya stambanorna som Sverige planerat för och som legat lång fram i planeringen har varit en del av det europiska så kallade TEN-T järnvägsnätet. Genom denna koppling var Sverige berättigat att söka medel för nya dragningar från den europeiska fonden CEF, fonden för sammanlänkat Europa.

Infrastrukturminister Andreas Carlson var i början av december i Bryssel och sa att vi inte ska bygga nytt längre och plockade samtidigt bort sträckorna från de så kallade  TEN-T kartorna. Därmed föll Sverige bort från gruppen som ges möjligheten att söka medel.

Ett land kan söka upp till 30 procent av projektkostnaden. Det är ovanligt att man får så stora täckning men bland annat det nya tunnelprojektet mellan Danmark och Tyskland, Fehman bält, kommer få minst 12 procent enligt EU-kommissionen. Ser man till de TEN-T projekt som löper i Baltikum, RailBaltica är den nivå som diskuteras ca 10 procent.

För Sverige betyder detta att regeringen kan ha slarvat bort över 30 miljarder kronor i EU-medel.

Den enda del som ligger kvar i planeringen och i EUs kartmaterial är Ostlänken. Men om den sträckan kan få medel är dock oklart då den inte länger knyter ihop systemet för de hastigheter som planeras. Det blir en stump i norr. Sträckan Lund-Hässleholm där planen har varit två nya spår saknar också möjlighet att söka, Göteborg-Borås förlorar möjligheten söka och de centrala förstärkningarna av systemen med Jönköping som nod är helt borta.

Sverige går miste om enorma belopp till förstärkningen av nationell järnvägsinfrastruktur och det för decennier. Detta är allvarligt.

––

Nedan kan ni läsa mer om detta och även lyssna på de debatter som vi hållit i riksdagen runt regeringens hantering av ny järnvägsinfrastruktur.

Artikel i DN

Debatt i riksdagen.

EUs kartor

Fehman-bält projektet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: